במקור קרן השתלמות היתה קופת גמל ייעודית לחסכון לטווח בינוני שכמו שמרמז שמה מאפשר לעובדים לחסוך לקראת לימודי המשך. מה שהתחיל בעיקר אצל סקטורים של עובדים בתחום ההוראה נדד גם לעובדים לענפים בתחומים אחרים במשק ובהמשך נפתח גם ככלי עבור עצמאים.
מכשיר פיננסי ייחודי במציאות העכשווית
בשלב שבו קרנות ההשתלמות התפשטו בקרב מגזרים חדשים, גם הייעוד המקורי של קרן ההשתלמות היטשטש. במקום חיסכון ייעודי לצורכי לימודים היא הפכה לחיסכון גמיש שאיפשר לעובדים ליהנות מחיסכון הוני המשתחרר בכל כמה שנים, ומאפשר להם להחליף את הרכב או לשפץ את הדירה. בפועל קרן ההשתלמות התנהגה כמו קופת גמל לכל דבר, כאשר אחרי שש שנים של חיסכון ניתן למשוך את הכסף ולעשות בו שימוש.
נסביר: בשונה מסתם חיסכון, קופות הגמל היו פטורות ממס, ולכן היו אפיק חיסכון משתלם במיוחד. כל זה היה נכון עד לרפורמות של ועדת בכר ובהמשך חוק פנסיה חובה. רפורמות אלו קיצצו את היתרונות הייחודיים של קופות הגמל ולמעשה הפכו אותן לסוג קרנות פנסיה, ובוטלה בהן האפשרות למשוך כספים בטווח בינוני. אך התקנות החדשות דילגו על קרנות ההשתלמות והפכו אותן למכשיר חיסכון ייחודי.
פטור ממס על רווחי הון
היום נהנות קרנות ההשתלמות ממעמד ייחודי בשוק הפיננסי. מדובר במכשיר החיסכון היחידי לטווח בינוני בשוק ההון, הביטוח והפנסיה שנהנה מפטור המס על רווחי הון ומדובר בבונוס רציני.