למרות שישראל מוגדרת כ'מדינת רווחה', וככזו היא אמורה לספק רשת ביטחון שתאפשר קיום בכבוד גם עבור מי שנקלע לסיטואציה סיעודית, בפועל אם אין לכם כיסים עמוקים, משפחה תומכת או 'ביטוח סיעודי' אתם עלולים יום אחד למצוא את עצמכם בבעיה חמורה.
מה זו 'סיטואציה סיעודית'?
'סיטואציה סיעודית' היא מצב בו אדם לא מסוגל לעשות פעולות תפקודיות פשוטות בכוחות עצמו וזקוק לסיוע והשגחה צמודה. אפשר להגיע למצב כזה בעקבות תאונה (למשל, פגיעת גב בתאונת דרכים שגורמת לשיתוק); בעקבות מחלה קשה (למשל, מי שלוקה במחלת ניוון שרירים ALS); או כמו שקורה באופן הכי שכיח – זה הרבה פעמים פשוט חלק מתהליך ההזדקנות. לגיל מתקדם מתלוות מחלות רקע גריאטריות שעלולות להשאיר את הקשיש עם מגבלות פיזיות או מנטליות חמורות.
מצב של 'סיטואציה סיעודית' כמעט תמיד טומן בחובו סבל רב עבור המטופל, לרוב מדובר בסיטואציה כרונית בה ההתדרדרות בלתי נמנעת, ומי שסמך על העובדה שכל חייו שילם ביטוח לאומי עלול לגלות שסל הסיעוד שהמדינה מספקת לא ייקח אותו רחוק.
אלפי שקלים בחודש
קיימות שתי גישות עיקריות בטיפול בחולים סיעודיים – טיפול תומך בבית או אשפוז במוסד סיעודי. טיפול תומך בבית מחייב העסקה של מטפל צמוד וביצוע שינויים בבית (כמו הנגשת שירותים או חדרי רחצה) שיענו על צרכי הטיפול הסיעודי. היתרון בגישה הזו הוא שהמטופל נמצא בסביבתו הטבעית והמוכרת ולא נדרש לעבור לסביבה חדשה ומנוכרת.
במוסד סיעודי יש מערכת רפואית, צוות מיומן ותשתיות שמאפשרים טיפול מקצועי מסביב לשעון.
יש יתרונות וחסרונות לכל גישה, יש גם מחנה משותף שצריך להכיר: העלות של כל פתרון כזה מסתכמת באלפי שקלים בחודש וחולה סיעודי בלי רכוש או הכנסה חודשית מאוד משמעותית לא יעמוד בזה. לכן, חשוב לעשות ביטוח סעודי ולא רצוי להתמהמה – ככל שמתחילים יותר מוקדם העלויות בהמשך הדרך מצטמצמות, ולא פחות חשוב, זו הדרך היחידה שתבטיח שלא תיתפסו לא מוכנים.